“Tem carioca no angu à baiana!”:

uma análise do Angu do Gomes como prato intercultural

  • Aline da Silva Novaes IBMEC
  • Alessandra de Figueredo Porto IBMEC

Abstract

Rio de Janeiro is undeniably seen as an intercultural mosaic, resulting in a particular sense-generating compound. Among the elements that mark the identity of the city, this paper turns to the Angu do Gomes (a dish made with cornflour stew and small pieces of offal meats). According to a contest conducted by the newspaper O Globo, the dish, besides being considered one of the seven wonders of Rio’s gastronomy, collaborates for socioeconomic, cultural and tourist development. From this perspective, we seek to understand how Angu do Gomes contributes to the hybrid construction of gastronomy in Rio de Janeiro, reinforcing the interaction of different cultures in a city where everything is found. In this context, the traditional dish crosses generations as well as creates a bond between the ancient and the contemporary Rio.

Author Biography

Alessandra de Figueredo Porto, IBMEC

Doutoranda do Programa de Pós-Graduação em Comunicação da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (PPGCOM-UERJ). Mestre em Comunicação pelo PPGCOM/UERJ (2014). Especialista em Marketing pela Universidade Estácio de Sá (2000). Graduada em Comunicação Social (Habilitação: Relações Públicas) pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1991). É professora do IBMEC/RJ (Graduação em Comunicação Social) e coordenadora do MBA em Comunicação nas Organizações da Escola de Pós-Graduação das Faculdades Integradas Hélio Alonso (FACHA). É professora da Pós-Graduação Lato Sensu da Universidade Candido Mendes, e também lecionou nos cursos de MBA do IGEC/FACHA (2015/2017). Profissional de Comunicação e de Marketing, com ênfase nas áreas de pesquisa e planejamento de Marketing, Comunicação Organizacional e Assessoria de Comunicação e de Imprensa. Foi professora das seguintes instituições de ensino superior: Faculdade CCAA (2010/2014) e Universidade Gama Filho (2004/2007).

Published
2019-06-24
Section
Artigos Livres